memon® Milieutechnologie GmbH

-
 
  -
 

memon

Informatie over zwembaden

Zwemmen - een zuiver genoegen?

Wie zou er's morgens niet graag een paar baantjes in het zwembad willen trekken ? Naar het zwembad gaan met de familie op een warme zomerdag of lekker ontspannen in het bubbelbad na een rondje sauna? Water zorgt voor harmonie, welzijn en ontspanning - kenmerken die al lang zijn onderkend en die met succes in talrijke watertherapieën worden toegepast. De brandende ogen, de ontstoken slijmvliezen, jeukende huid en nog veel meer ongemakken is vaak de prijs die sommige mensen moeten betalen. Het menselijke lichaam reageert op de chemische supplementen die in steeds hogere concentraties zijn toegevoegd aan het water - zoals bijvoorbeeld chloor (omschreven in het woordenboek als een giftig gas dat reageert met bijna alle stoffen).

Zwembaden: bedenkelijk zwemplezier?

In openbare zwembaden is het verplicht om, bijvoorbeeld chloor aan het water toe te voegen om het te desinfecteren. Dit doodt de kiemen en verhindert daardoor infectieziekten. Tijdens dit proces reageert chloor in het water met zweet, haar en restanten van de huid. Daarbij ontstaan zogenaamde chloraminen en trihalogenmethanen, waartoe chloroform behoort.

Wat is chloorgas?

Chloorgas is een gas dat onder water ontstaat en via de oppervlakte van het water ontsnapt. Het gas wordt hoofdzakelijk geabsorbeerd door de longen, maar ook door de huid. Resten van chloorgas kunnen in het bloed worden gevonden. Hoge doses kunnen leiden tot onwel worden, duizeligheid, prikkelhoest en benauwdheid. Het wordt er ook van verdacht dat het kanker veroorzaakt. Volgens een wetenschappelijk onderzoek van Greenpeace werden er verhoogde concentraties van chloor gevonden in het bloed van frequente zwemmers. Daarom vormt trihalogenmethaan een verhoogd risico voor frequente zwemmers en zwembadpersoneel.

Nochtans gelden er nog geen grenswaarden in Duitsland. Er zijn plannen om een "Verordening voor badwater van zwembaden en baden", waarin de richtwaarden voor trihalogenmethaan en chloramine moeten worden vastgelegd. De richtlijnen houden in, dat de chloraminewaarde de 0,2 mg- chloramine per liter niet mag overschrijden en de waarde van het trihalogenmethaan (die in chloroform wordt gemeten) niet hoger mag zijn dan 0,02 mg/l.

In de toekomst zullen de zwembaden die niet aan deze richtlijnen voldoen, aanpassingen moeten doen of gemoderniseerd moeten worden binnen vijf jaar. De openluchtzwembaden hoeven niet aan deze richtlijnen te voldoen.

Impressum | Zoeken | Inhoud

memon® bionic instruments

Start